Предмет |
Обавештења |
Резултати |
Материјали |
Предавачи: |
||||||||||||||||
Студијски програм: Механизација у рударству (X семестар -DAS) ЕСПБ бодови: 6 Статус: Изборни |
||||||||||||||||
Услов: - | ||||||||||||||||
Циљ предмета: Циљ предмета је да студент овлада проблематиком везаном за пренос топлоте и масе, стекне фундаментална сазнања о овим феноменима, што ће резултирати бољим разумевањем процеса везаних за ову област. Стечена знања биће основа за примену у уже стручним предметима. |
||||||||||||||||
Исход предмета: Студент стиче знања о феноменим преноса топлоте и масе, потребне за решавање конкретних проблема. Студент који је савладао градиво може да препозна проблем, опише га и изврши потребна израчунавања |
||||||||||||||||
Садржај предмета: Теоријска настава, Практична настава: Провођење топлоте; Стационарно провођење топлоте; Пролаз топлоте;. Простирање топлоте у штаповима, ребрима и телима других облика; Стационарно провођење топлоте код тела са унутрашњим извором топлоте;. Стационарно провођење топлоте са више независно променљивих; Нестационарно провођење топлоте;. Температурско поље са периодичном променом температуре;. Графичко одређивање температурског поља; Примена операционих метода за одређивање температурског поља;Конвекција;. Егзактна решења конвективног преноса топлоте при ламинарном струјању; Приближна решења конвективног преноса топлоте при ламинарном струјању; Пренос топлоте при турболентном струјању; Прелаз топлоте при попречном опструјавању тела; Размена топлоте при великим брзинама флуида; Природна (слободна) конвекција; Пренос топлоте при промени агрегатног стања флуида; Коефицијенти прелаза топлоте; Топлотно зрачење; Размена топлоте зрачењем између чврстих тела; Интегрално зрачење гасова и пара; Размењивачи топлоте.Пренос масе. Молекулска дифузија. Диференцијална једначина преноса масе |
||||||||||||||||
Литература:
|
||||||||||||||||
Метода извођења наставе: Предавања, решавање задатака |
||||||||||||||||
Фонд:
|
||||||||||||||||
Оцена знања:
|
||||||||||||||||
Додатни услови оцењивања: | ||||||||||||||||