Предмет |
Обавештења |
Резултати |
Материјали |
Предавачи: |
||||||||||||||||||
Студијски програм: Подземна градња (IX семестар -DAS) ЕСПБ бодови: 6 Статус: Изборни Рударска мерења (IX семестар -DAS) ЕСПБ бодови: 6 Статус: |
||||||||||||||||||
Услов: - | ||||||||||||||||||
Циљ предмета: Стицање знања при изради подземних просторија применом бушачко минерских радова.Упознавање са опремом за израду бушотина и извођењњу минерских радова при ископу стенске масе код разних метода израде подземних просторија. |
||||||||||||||||||
Исход предмета: Обученост студената у решавању проблема насталих извођењем минерских радова при изради подземних просторија. |
||||||||||||||||||
Садржај предмета: Теоријска настава, Практична настава: Садржај курса подељен је у три дела и то: општи део, израда бушотина и минерски радови при изради просторија. Општи део обрађује историјски развој израде подземних просторија, врсте и дефиниције просторија. У делу који обрађује израду бушотина дати су: поступци и теоретски принципи израде бушотина, алат и опрема за израду бушотина. Механизам и теоретски принципи разарања стена бушењем. У делу који обрађује минерске радове дати су поступци прорачуна пара¬ме¬тара минирања при минирању са једном и више слободних површина (број бу¬штина, прорачун специфичне потрошње експлозива, избор врсте залома, избор опти¬малне врсте експлозива, прорачун оптималног броја интервала успорења и др). Посебно се истиче значај контурној минирања при изради просторија. Чиниоци који утичу на ефекат контурног минирања. Анализа метода минирања. Прорачун параметара контурног минирања. Контрола потреса од минирања у циљу заштите рударских објеката у околини. Утицај минирања на грађевинске и друге објекте на површини. Мере заштите при извођењу бушачко минерских радова. |
||||||||||||||||||
Литература:
|
||||||||||||||||||
Метода извођења наставе: Предавања; Лабораториска вежбања; Теренска настава; Коришћење готовог софтвера. |
||||||||||||||||||
Фонд:
|
||||||||||||||||||
Оцена знања:
|
||||||||||||||||||
Додатни услови оцењивања: | ||||||||||||||||||